Gepeperde informatie ! zeker eens lezen !!

Sinds 2023 zijn wij een beetje verhit geraakt door de Takies en chips in een kistje.
We zijn hiervoor erg voorzichtig te werk gegaan daar “ik” zelf geen hete eter ben,  en ook de gevaren met jongerenwel inzie.
Helaas is er ook wat slecht nieuws geweest in het jaar,  waarmee ook de EUROPESE UNIE regels aan het maken is, wat wel en niet kan met de pepers en wat “veilig” zou moeten zijn.

Wij zijn in zee gegaan met een Europees bedrijf die perfect op de hoogte is van deze wetgeving en zich er ook aan zal houden,  daarnaast is deze ook bezig met duurzaamheid en meer van dergelijke zaken,  denk ook aan “bij verkoop, nieuwe bommen  voor de bosbeplanting”.

Om bovenstaande redenen wilde we toch produkten leveren en kwamen zo met Hot-Chips tot een overeenkomst.

Via onze webshop kan je deze items aankopen, niet allemaal uit voorraad (versheid is een van onze grootste troeven) maar nagenoeg alles binnen de week leverbaar.

We hebben hieronder nog wat PEPER info voor je gezet.
Neem dat ook even door voor je iets van de HOT items besteld.

De schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, meet de scherpte van chilipeper en pittige sauzen. Oorspronkelijk werd dit gedaan door smaaktests waarbij gekeken werd hoever men een gemalen peper moest verdunnen voor hij niet meer als scherp werd waargenomen. De concentratie van capsaïcine en aanverwante stoffen wordt gegeten om de pittigheid te bepalen. Een gerecht wordt door de gemiddelde Vlaming en Nederlander als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Dit is laag op de schaal van Scoville in verhouding tot de wereldbevolking. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño’s variëren tussen de 2500 en 30.000[1], en habanero’s kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.

Sauzen op basis van chilipepers waarbij Scovillewaarden van tussen 30.000 en 2.000.000 gemeten worden zijn buiten Nederland verkrijgbaar. Hierboven zijn capsaïcine-extracten te koop met waarden tussen 2.000.000 en 16.000.000. De Carolina Reaper is sinds 2012 met gemiddeld 1.569.300 SHU en uitschieters tot 2.200.000 SHU de scherpste peper ter wereld volgens Guinness World Records. Pepperspray meet er ongeveer 2.000.000 en een paprika 0.

De capsaïcine die de peper scherp maakt zit vooral in de ribben van de vrucht (de inwendige zaadlijsten), de interne membranen en (in mindere mate) in het vruchtvlees. Anders dan het wijdverbreide misverstand wil, produceren de zaden geen capsaïcine.

De American Spice Traders Association heeft chromatografieprotocollen opgesteld voor de meting van de Scovillewaarde. Met HPLC kan de concentratie van capsaïcine en andere capsaïcinoïden worden bepaald. Men kan die concentratie (in parts per million, ppm) omrekenen naar de Scovillescherpte van een peper door dit (voor capsaïcine) met 16 te vermenigvuldigen. Voor andere stoffen dan capsaïcine is een andere omrekenfactor nodig, die ook hoger kan zijn dan 16. Zo wordt de omrekenfactor voor nordihydrocapsaïcine in de literatuur gegeven als 9,1 en daarmee heeft zuivere nordihydrocapsaïcine een Scovillewaarde van 9,1 miljoen. De stof resiniferatoxine wordt ingeschaald als duizend maal zo scherp als capsaïcine, dus in zuivere vorm heeft die stof een Scovillewaarde van ongeveer 16 miljard.

Wij hebben deze tekst van WIKIPEDIA

Schaal van Scoville
benefity paprička NL tekst